Janssen en Janssens draaien een film

Geregisseerd door Luc Pien

Tussen 29 september en 3 oktober verrassen 29 bioscopen en vertoners in 20 steden en gemeenten met een uitgebreid aanbod van nieuwe films, zeldzame parels en inspirerende programma’s. Dat gebeurt met als slogan “Open Cinema: Kom binnen en ontdek waar filmpassie huist”.

Tijdens de Open Cinema van Cinema Storck op zaterdag 30 september zetten we de deuren wagenwijd open. Cinema Storck vertoont ‘Janssen en Janssens draaien een film', een restauratie van de documentaire van Robbe De Hert en Luc Pien (1990) naar aanleiding van 25 jaar Vlaamse film. De inleiding wordt verzorgd door Luc Pien en Rik Stallaerts. In de namiddag kan je een rondleiding volgen achter de schermen van Kinepolis Oostende.

In 1964 besloot de Belgische regering de nationale filmindustrie te steunen. Cultuur werd geregionaliseerd en een Vlaamse filmcommissie werd in het leven geroepen. 25 jaar later blikken Luc Pien en Robbe De Hert terug op wat er in de periode 1964-1989 werd gerealiseerd.

Met camera en een heleboel vragen gingen ze naar diverse figuren uit de Vlaamse filmwereld. Met fragmenten en archiefbeelden schetsen ze de evolutie van de inspiratiestof van de filmmakers, de technische ontwikkelingen, de politieke en sociale omstandigheden waarbinnen de films tot stand komen, de herinneringen, dromen, verzuchtingen en frustraties van mensen die zich het lot van een eigen filmproductie aantrekken. Het historisch belang van de documentaire zit in het terug tot leven brengen van echte pioniers die zonder veel middelen toch een unieke filmproductie op de kaart hebben gezet. Roland Verhavert, André Delvaux, Harry Kümel: wie kent ze nog? En hun films?

Speelduur
108 min
Land
België
Genres
documentaire
Taal
Nederlands
Ondertitels
Nederlands, Engels