Godland (Vanskabte land / Volada Land)

Geregisseerd door Hlynur Pálmason
Bekijk de trailer

Speeldata

vr 31.03.202317u00
zo 09.04.202317u00

Eind negentiende eeuw zet de jonge, Deense priester Lucas voet aan wal in het ruwe IJsland. Hij krijgt de taak een geloofsgemeenschap te vestigen in een geïsoleerd dorp. Gewapend met een fotocamera doorkruist Lucas het land dat toch niet zo gastvrij blijkt te zijn als gedacht. Tijdens de odyssee botst de priester op wispelturige landschappen, een vijandige reisleider en gebrekkige communicatie. Hoe meer Lucas verdwaalt in de desolate natuur, hoe meer hij afdwaalt van zijn doel, de missie en de moraal.

Met ‘Godland’ brengt regisseur Hlynur Pálmason het adembenemende IJsland op een bijzondere manier in beeld. In een vintage 3x4-schermformaat eert Pálmason zijn geboorteland en werpt hij nieuw licht op het koloniaal verleden van het eiland. ‘Godland’ sleepte een nominatie in de wacht op het filmfestival van Cannes binnen de sectie ‘Un Certain Regard’ en won tijdens FFO23 Beste Film binnen de LOOK!-competitie, dat visueel verbluffende parels eert: “In ‘Godland’ komt alles samen wat de LOOK!-competitie belichaamt. Een film waarin vakmanschap kunst wordt enorm en inhoud één zijn.”.

Speelduur
142 min
Cast
Elliott Crosset Hove, Ingvar Sigurdsson, Victoria Carmen Sonne, Jacob Hauberg Lohmann, Ída Mekkín Hlynsdóttir, Waage Sando, Hilmar Gudjónsson
Land
Denemarken, IJsland, Frankrijk, Zweden
Genres
drama
Taal
Deens, IJslands
Ondertitels
Nederlands, Frans

San Sebastián International Film Festival

Zabaltegi-Tabakalera Prize, 2022

Cannes Film Festival

Nominee, Un Certain Regard Award, 2022

Sydney Film Festival

Nominee Sydney Film Prize, Best Film, 2022